Buitengesloten 1

Beste Lilian,

 

Ik heb begrepen dat je kwaad op me bent. Zó kwaad dat je me niet meer wilt zien. Ik benader je nu maar per brief. Je voelt je buitengesloten; wij zouden “in conclaaf” zijn gegaan om achter je rug om iets te bedisselen. Niets is minder waar. Uiteindelijk besloten we weliswaar dat er voor jouw werkzaamheden geen plaats meer is in ons bedrijf, maar dat kun je ons niet kwalijk nemen. Het zijn de omstandigheden die ons hiertoe noopten. Er was uiterste concentratie voor nodig om de juiste keuze te maken.

Wees blij dat je kunt stoppen met nutteloos werk. Trek het je niet persoonlijk aan. We plannen nog wel een datum voor een afscheidsetentje.

 

Vriendelijke groet,

Bart

Buitengesloten 2

Beste Bart,

 

“Dank voor de uitleg. Ik heb alle begrip voor de uitkomst van de besloten vergadering en ga graag in op je uitnodiging voor een afscheidsetentje.”

 

Dacht je nu werkelijk dat ik een dergelijke reactie zou schrijven op die schijnheilige brief van je? De schaamteloosheid waarmee jij bepaalt wat voor mij goed is, gaat alle perken te buiten. Al zou je me op je knieën smeken om terug te komen; er is maar één kort antwoord: nee.

Dat neerbuigende toontje van je ben ik meer dan zat. Durf dan gewoon voluit een hufter te zijn en doe er geen stroperig sausje overheen.

Nu is het mijn tijd in conclaaf te gaan. Mijn deuren gaan voorgoed voor jou dicht.

 

Gegroet

Buitengesloten 3

“Geweldig, Lilian, zoals je die vent van repliek hebt gediend,” zei de een.

“Je bent een sterke vrouw,” zei de ander.

“Je verdient iets beters,” riep men in koor.

 

Na de opluchting en het voldane gevoel rest de stilte. Af en toe branden de tranen, maar mijn wangen blijven droog. In de nacht trekken de beelden van de afgelopen jaren aan me voorbij: de spelletjes die ze speelden; het gefluister bij het koffiezetapparaat, de blikken …

Hoe kon ik zo blind zijn dat ik het niet heb zien aankomen? Wat ben ik naïef en goed van vertrouwen geweest.

Ooit zal ik opveren; deze korte brief is voor mezelf:

 

Lieve Lilian,

Jij hebt je integriteit bewaard.

Dat is het belangrijkste.

Hoofd omhoog!