Hart & Hemel, een literaire roman

16 december 2023 verscheen mijn roman "Hart & Hemel"

Flaptekst:

 

"Als GertJan tijdens een schoolreünie zijn jeugdvriend Peter weer ontmoet, kan hij zijn sluimerende gevoelens voor hem niet langer ontkennen. Zijn huwelijk met Eva komt onder hoogspanning te staan. Hij neemt de beslissing met Peter te gaan samenwonen.

In het streng gereformeerde milieu waarin GertJan opgroeide, slaat dit nieuws in als een bom.

Zijn ouders wijzen hem de deur, oude vrienden keren hem de rug toe en GertJan raakt steeds meer in een isolement. De enige die hem onvoorwaardelijk steunt, is zijn oma. 

Lukt het hem zijn hart te volgen en zijn opvoeding achter zich te laten? Is hij bestand tegen de hardnekkige schuldgevoelens die hem verlammen?

Dan komt een geheim uit het verleden aan het licht. De verhoudingen kantelen opnieuw."

De eerste recensies van Hart & Hemel

Recensies op Hebban:

 

“Een knap geschreven boek dat verteld wordt vanuit verschillende perspectieven en tijden. Dat heeft de schrijfster zeer goed gedaan. Geen enkele keer heb ik mij moeten afvragen wie er aan het woord was en in welke tijd.”

Margareth Hillebrandt

 

“Wat een mooi boek heeft Nel Goudriaan geschreven! Ik was al onder de indruk van haar verhalen (voor mij de koningin van het korte verhaal!) en nu dit! Een indringende roman over de ‘coming-out’ van GertJan in een streng Gereformeerd milieu. Een omgeving die mij maar al te bekend is en misschien dat ik er daarom zo van onder de indruk ben. Haar heldere schrijfstijl schetst een verstikkend leven onder de gesel van het Woord des Heeren, of althans wat daar van gemaakt is door de mannenbroeders.”

Ben Bijker

 

“In korte hoofdstukken schetst Nel Goudriaan vanuit steeds een ander personage de gevolgen van deze stap voor de mensen om hem heen. De lezer maakt onder meer kennis met een vreselijk rigide dominee, een in het geloof gevangen moeder met een ‘zwak hoofd’ en een vastgeroest schoolbestuur. Allen halen ze hun gelijk uit de bijbel. Gelukkig kent het boek ook een lieve oma en enkele ‘verlichte’ geesten. Zij bieden tegenwicht maar krijgen hiervoor ook de rekening gepresenteerd. Ik vond het fascinerend en Nel heeft voor mij de ‘zwartekousenkerk’ tot leven gebracht.”

Marceline de Waard

 

“De personages maken een mooie ontwikkeling door . De zo kenmerkende schrijfstijl van Nel Goudriaan is meeslepend en bloemrijk. Dat en het verhaal van deze bijzondere liefde maken dat je het boek niet weg kunt leggen.”

Koosje de Leeuw

 

"Ik heb de roman Hart & Hemel van Nel Goudriaan gelezen. Ik kon niet meer stoppen. De roman speelt zich in dezelfde reformatorische bevindelijk gereformeerde milieus af als die van Maarten 't Hart en Franca Treur. De roman van Nel doordrenkt je in dit milieu en laat je voelen hoe het is als je gevoelens en je identiteit verpletteren onder wrede en rechtlijnige toepassingen van Gods woord. De roman van Nel is juist niet rechtlijnig. Ze laat ook de liefde, de gedrevenheid om het goede te doen en het hilarisch-menselijke zien. Ze doet dat minder karikaturaal dan Maarten 't Hart en met meer gevoel voor de gelaagdheid in deze kringen dan Franca Treur. Het is een lichte roman over de 'zwartekousenkerken' Met gekte, barbies, homo's die zich bevrijden, een schat van een oma, een treurige vader, een geweldige ouderling en een weerzinwekkende dominee Brummelkamp die desondanks toch ook iets goeds doet en ook maar een onmachtig mens blijkt te zijn. Tegen de liefde kan niemand op."
Alie Weerman

Lees hier de volledige recensies: