· 

Een verhaal schrijven met ChatGPT

HET SCHRIJVEN VAN EEN VERHAAL
DRIETRRAPSRAKET

Een experiment met ChatGPT

Zie ook het gastblog van Frans van der Eem

Wat vooraf ging:

Afgelopen dinsdag stond er in de Volkskrant een artikel over ChatGPT een programma gebaseerd op kunstmatige intelligentie.
Het programma genereert teksten op basis van bepaalde zoekwoorden, gerichte opdrachten.
Het wekte mijn belangstelling en ik probeerde het programma uit.

I OERVERSIE met ChatGPT

Mijn opdracht:
Schrijf een verhaal over een fotografe die blind wordt en haar laatste zonsondergang fotografeert.

Twee versies van ChatGPT

I a
De fotograaf stond op het dak van haar appartementengebouw en keek naar de zonsondergang. Ze had altijd van fotograferen gehouden en genoot van het prachtige licht en de kleuren van de ondergaande zon. Maar terwijl ze de foto maakte, merkte ze dat haar zicht achteruit ging. Ze wist dat ze blind zou worden en dit was haar laatste kans om de schoonheid van de zonsondergang vast te leggen. Ze richtte haar camera op het prachtige tafereel en nam een aantal foto's, hopend dat ze haar emoties en het moment voor altijd zouden vastleggen. Met tranen in haar ogen liet ze de camera zakken en keek naar de laatste glimp van de zon, wetend dat het haar laatste zonsondergang zou zijn.

Ib
De fotografe stond aan het water en keek naar de prachtige zonsondergang die zich voor haar ogen afspeelde. Ze voelde de warmte van de zon op haar gezicht en hoorde het kabbelende water van de zee. Haar handen trilden terwijl ze haar camera op de zonsondergang richtte.
Ze wist dat dit haar laatste kans was om deze prachtige natuurverschijning vast te leggen. De diagnose was onvermijdelijk: ze was blind aan het worden. Maar ze was vastbesloten om haar passie voor fotografie tot het einde toe te blijven volgen.
Ze drukte op de sluiter en de camera flitste. Ze glimlachte tevreden. Dit was haar laatste foto van een zonsondergang, maar ze wist dat ze altijd de herinnering aan deze prachtige avond zou blijven koesteren.

Mijn reactie:
Aardige verhaaltjes, maar ze zijn beschrijvend en raken niet echt.

II
MIJN EERSTE CREATIEVE BEWERKING (titel erbij bedacht)

Hieronder mijn eerste versie: een creatieve bewerking waarover ik niet tevreden was. Veel te beschrijvend en deze leunt nog te dicht aan tegen de beide versies van ChatGPT

Einder

De warme kleuren van de ondergaande zon vermengden zich met de koele tinten van de nacht. Het was een prachtig moment dat ze vastlegde met haar camera. Na het nemen van de foto voelde ze een heftige pijnscheut in haar ogen. Ze probeerde te focussen. Tevergeefs. De wereld om haar heen werd steeds waziger.
In het ziekenhuis bracht de arts haar de boodschap dat deze oogziekte zou leiden tot volledige blindheid. Ze zou de wereld nooit meer zien zoals vroeger. Verdriet welde op. Haar enige troost was het laatste beeld dat ze koesterde tot haar dood.

III
GEREDIGEERDE VERSIE

Ik legde de laatste versie voor aan Frans van der Eem. Na redactie ontstond een nieuwe versie.
Zie en lees de spectaculaire verbetering. Nu pas gaat het verhaal leven. Altijd goed om je verhalen te laten redigeren.
Zo creëer je de nodige afstand. Zelf ben je vaak blind voor eigen tekortkomingen.

Einder

De nacht sloop naderbij. Koele tinten vermengden zich met de warme kleuren van de ondergaande zon. Een prachtig moment, dat ze juist op tijd vastlegde met haar camera. Plotseling flitste een heftige pijnscheut door haar ogen. De wereld om haar heen werd wazig. In het ziekenhuis had de arts verschrikkelijk nieuws voor haar: een oogziekte die zou leiden tot volledige blindheid. Nooit meer zou ze de wereld zien zoals vroeger. Verdriet welde in haar op. Haar enige troost was het beeld dat op haar netvlies gegrift stond. Het beeld van de dag en de nacht die elkaar omhelsden.

Mijn voorlopige observaties:

  • de verhalen worden razendsnel gegenereerd
  • de positivistische insteek (zonder dat ik daar expliciet om vraag
  • de verhalen hebben over het algemeen een happy end. Het zijn Disney achtige succesverhalen, tenzij ik expliciet vraag om een droevig einde
  • moralistische ondertoon
  •  vrij platte verhalen zonder een diepere laag
  • bij verschillende steekwoorden komen verhalen toch vaak op hetzelfde neer
  • soms zitten er fraaie zinnen tussen

ChatGPT kan nooit een schrijver vervangen. Hoogstens een basis voor een verhaal aanleveren. Maar die basis hangt af van de kwaliteit van je zoektermen, het aanleveren van beelden door de schrijver.

 

UIT HET LEVEN VAN EEN SCHRIJVER (1)

Nieuwe fase manuscript GertJan*

Deze week heb ik de laatste hand gelegd aan deel 1 van mijn manuscript en vandaag ben ik begonnen aan deel 2. Ik kreeg stimulerende reacties van proeflezers.

Het ms heeft nu de lengte van een novelle. Voor mij een nieuwe ervaring om aan een groot project te werken. Ik profiteer daarbij van mijn ervaring als schrijver van ultrakorte verhalen. Ik heb in ieder geval niet de neiging uit te weiden.

Het is een uitdaging een goede structuur te vinden en de spanning zo op te bouwen dat de aandacht van de lezer wordt

vastgehouden.

Heerlijk om personages die al heel lang in mijn hoofd wonen eindelijk tot leven te brengen.

 

*bekend uit mijn ultrakorte verhalen voor trouwe volgers