· 

Hart & Hemel (2)

De opbouw (1)

 

Ik schreef een paar jaar geleden een aantal ultrakorte verhalen over GertJan, het hoofdpersonage van de roman Hart & Hemel. 

Mijn eerste opzet was deze verhalen chronologisch te ordenen om er zo één geheel van te maken. Dat leverde een kabbelend verhaal op zonder een conflict.

Ik besloot te kiezen voor een andere vorm: in het eerste hoofdstuk is GertJan volwassen en staat hij voor een belangrijke verandering in zijn leven. Van daaruit begint het verhaal; zijn jeugd/ voorgeschiedenis komt terug in flashbacks.

Een meervoudig perspectief bood me meer mogelijkheden om gelaagdheid aan te brengen in de roman. Het zijn geen afzonderlijke verhaallijnen -zoals je deze vaak tegenkomt in thrillers-  maar de lijnen zijn onderling verbonden. Het volgende hoofdstuk borduurt verder op het vorige vanuit een ander perspectief.

Ik kreeg ais feedback van proeflezers dat het verhaal heel soepel leest. 

 

Het begin: 

 

"Het zonlicht speelt met de stoflaag op de donkerrode fluwelen gordijnen. Op het behang tekent zich een kale plek af waar eerder het dressoir stond. Eva had erop gestaan dit meubelstuk mee te nemen naar haar nieuwe woning. GertJan stemde er zonder morren mee in. Dat was wel het minste wat hij voor haar kon doen. Eva’s lach verstomde in de loop van de jaren die ze getrouwd waren."